У ВККС повідомили, які саме тести на виявлення когнітивних здібностей потрібні Комісії

07:30, 1 липня 2024
ВККС хоче, щоб завдання для тестування когнітивних здібностей належали Комісії, а самі тестові завдання були більш наближенні до професії судді.
У ВККС повідомили, які саме тести на виявлення когнітивних здібностей потрібні Комісії
Джерело фото - ВККС
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

ВККС оприлюднила свої рішення щодо затвердження вимог для завдань, необхідних для проведення тестування когнітивних здібностей як суддів, так і кандидатів на посади суддів, яке було ухвалене Комісією ще 12 червня.

Крім того, ВККС затвердила та оприлюднила «Вимоги до програмного забезпечення для проведення тестування когнітивних здібностей кандидатів», а також вирішила здійснити закупівлю відповідних послуг.

Як розповідала «Судово-юридична газета», у червні в Комісії повідомили, що досі невідомо, коли та в якому форматі відбудеться тестування кандидатів на посади суддів апеляційних судів та суддів Вищого антикорупційного суду на когнітивні здібності (тобто проведення IQ - тесту) під час відповідних конкурсів.  

Також у ВККС тоді додали, що наразі в Україні немає ані організації, яка є спроможною провести тестування за визначеними ВККС параметрами, ані самих готових тестів.

Таким чином, можна вважати, що питання проведення тестування на когнітивні здібності для учасників вже оголошених конкурсів, досі не вирішене.

У Комісії пояснили, що ВККС хоче мати у своєму розпорядженні тести, які б підходили для відбору саме кандидатів на посади суддів, тоді як наявні варіанти (включно з тестами, що використовувалися під час конкурсів на посади суддів Верховного Суду у 2016-2019 роках та конкурсу до ВАКС і АП ВАКС у 2018-2019 роках) скоріше орієнтовані на підбір персоналу для бізнес-компаній.

Нагадаємо, що під час конкурсів 2016-2019 років за проведення тестування кандидатів на посади суддів ВС та ВАКС відповідала компанія OS Ukraine, яка є українським філіалом міжнародної компанії Giunti Psychometrics, головний офіс якої знаходиться в Італії.

Разом з тим, у ВККС все ж визначилися, якими конкретно там бачать тести на когнітивні здібності.

Згідно із затвердженими 12 червня «Вимогами до розробки бібліотеки текстових завдань», ВККС хоче отримати наступне:

1. Відповідна бібліотека (база) завдань повинна бути передана Комісії фізично (на електронному носії). Бібліотека завдань (база) не може передаватись третій особі.

2. Повинен бути консультаційний супровід протягом 6 місяців після передачі Комісії бібліотеки тестових завдань.

3. Завдання мають бути ексклюзивними. Також, час від часу, база завдань має оновлюватися.

4. Граничний термін підготовки першого набору тестових завдань для передачі Комісії – 10.2024. Граничний термін впровадження в Комісії інформаційної системи тестування та оцінювання знань і навичок кандидатів - 01.10.2024.

5. Тестування має проводитись в приміщенні Комісії з використанням програмного забезпечення, яке встановлене на окремому комп’ютері, із застосуванням локальної мережі, що не під’єднана до мережі Інтернет.

6. Загальна тривалість тестування – до 30 хвилин. Орієнтовна кількість питань тесту для кожного кандидата не повинна перевищувати 40 питань.

7. Пропорція завдань: – 50 % від загальної кількості завдань для оцінювання логічного мислення; - 50 % від загальної кількості завдань для оцінювання вербального мислення.

8. Цільова кількість завдань – 240 унікальних тестових завдань.

9. Разом із бібліотекою (базою) завдань Комісії повинен бути переданий перелік питань тестування, які підлягають оприлюдненню відповідно до частини четвертої статті 74 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Зміст переліку питань попередньо узгоджується з Комісією задля запобігання можливому витоку інформації про зміст бібліотеки (бази).

10. Тест має включати питання для оцінювання логічного та вербального мислення. Шляхом тестування оцінюється здатність та навички обробляти інформацію про події та факти на основі виокремлення глибинного взаємозв’язку між окремими і ззовні незалежними ситуаціями.

11: Складові тестових завдань мають бути наступні:

1. Тестування логічного мислення (аспект 1):

а) Вміння виявляти закономірності.

 б) Побудова причинно-наслідкового зв’язку та алгоритмів вирішення завдань.

 в) Здатність характеризувати предмети, явища та процеси через сукупність їх суттєвих ознак.

2. Тестування вербального мислення (аспект 2):

а) Здатність опрацьовувати текстову інформацію.

б) Уважність при роботі з текстами різного рівня складності.

в) Вміння розуміти заплутані текстові конструкції (в тому числі нормативно-правові акти).

г) Вміння робити обґрунтовані висновки на підставі наявної інформації

д) Вміння відрізняти важливе від другорядного.

2. Тестові завдання мають бути різної складності, тобто мати три - чотири рівні складності. Прості завдання - перші в тесті , складні – останні.

Відтак, під час розробки бази завдань необхідно передбачити значну кількість «простих» (1-2) завдань та обмежену кількість «складних» (3-4) рівні завдань у межах загальної кількості завдань.

Точна кількість та пропорція «простих» і «складних» завдань буде визначена за результатами пілотного тестування як етапу перевірки оптимальних параметрів тестування та додаткових консультацій із Виконавцем.

3. Бібліотека тестових завдань обов’язково має бути перевірена шляхом проведення пілотного тестування на визначеній (статистично) виборці працівників Комісії або інших учасників – референтній групі, подібної до кандидатів на посади суддів, за окремо визначеними (після консультацій із Виконавцем) соціо-демографічними параметрами. 

Детально, із затвердженими ВККС «Вимогами до розробки бібліотеки тестових завдань» та «Вимогами до програмного забезпечення для проведення тестування когнітивних здібностей кандидатів», можна ознайомитися нижче.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день