Верховний Суд пояснив, за яких умов ухилянта можна звільнити від відбування покарання з випробуванням

08:45, 3 липня 2024
Якщо військовозобов’язаний ухилився від призову, але згодом визнав свою вину, розкаявся і вже проходить військову службу у військовій частині, суд може розглянути можливість його звільнення від покарання з випробуванням – Верховний Суд.
Верховний Суд пояснив, за яких умов ухилянта можна звільнити від відбування покарання з випробуванням
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Той факт, що військовозобов’язаний, який ухилився від призову на військову службу під час мобілізації, однак беззаперечно визнав свою вину та розкаявся у вчиненому і на момент апеляційного перегляду вже призваний на військову службу за мобілізацією та проходить військову службу у військовій частині, свідчить про можливість звільнення особи від відбування покарання з випробуванням. Про це зазначила в своїй постанові від 17 травня 2024 року колегія суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду по справі №596/801/23.

Обставини справи

Після отримання повістки та проходження медичного обстеження за рішенням військово-лікарської комісії військовозобов’язаного було визнано здоровим і придатним до несення військової служби та таким, що підлягає призову за мобілізацією.

У подальшому йому було вручено повістку із зобов’язанням прибути до ТЦК для направлення на військову службу за мобілізацією. Однак він не прибув до місця призову за мобілізацією.

Позиції судів першої та апеляційної інстанцій

Місцевий суд визнав винуватим та засудив військовозобов’язаного за ст. 336 КК, і на підставі ст. 75 КК звільнив від відбування покарання з випробуванням. Апеляційний суд скасував цей вирок в частині призначено покарання і ухвалив новий вирок, яким визнав винуватим та засудив військовозобов’язаного за ст. 336 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 1 місяць. Тобто, до реального покарання.

У касаційній скарзі захисник зазначає, що під час апеляційного розгляду засуджений беззаперечно визнав вину та розкаявся у вчиненому, запевнив про відсутність у нього намірів ухилятися від мобілізації у майбутньому та висловив готовність проходити службу в ЗСУ та на даний час призваний на військову службу за мобілізацією. Тому вважає, що вирок апеляційного суду про можливість виправлення обвинуваченого лише в умовах ізоляції його від суспільства є необґрунтованим.

Позиція Верховного Суду

Касаційний кримінальний суд скасував вирок апеляційного суду та призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

В обґрунтування позиції ККС вказує, що апеляційному суду слід звернути увагу на доводи захисника про необхідність застосування щодо засудженого положень ст. 75 КК під час нового апеляційного розгляду, оскільки в апеляційній скарзі прокурором ставилось питання лише щодо відсутності підстав для звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням.

Суду апеляційної інстанції необхідно врахувати нові обставини, встановлені в ході касаційного розгляду, які можуть суттєво вплинути на висновки апеляційного суду за наслідками перевірки вироку суду першої інстанції.

Зокрема, слід звернути увагу на те, що відповідно до витягу з наказу начальника ТЦК солдата, 1988 року народження, призвано на військову службу із запасу з 25 жовтня 2023 року. Згідно з листом ТЦК від 10 квітня 2024 року військовозобов’язаний направлений в розпорядження командувача військової частини.

Крім того, відповідно до листа за підписом начальника управління персоналом штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ, згідно облікових даних солдат проходить військову службу у військовій частині.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Іванна Климпуш-Цинцадзе
    Іванна Климпуш-Цинцадзе
    голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу
  • Маргарита Цховребова
    Маргарита Цховребова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ольга Собина
    Ольга Собина
    суддя Сумського апеляційного суду