Суддів, які системно зривають вибори голів судів, а також завчасно тікають зі з’їзду суддів, зможуть притягати до відповідальності

08:20, 10 вересня 2024
Оновлена редакція Кодексу суддівської етики дає можливість притягати до дисциплінарної відповідальності суддів, які зневажливо ставляться до суддівського самоврядування.
Суддів, які системно зривають вибори голів судів, а також завчасно тікають зі з’їзду суддів, зможуть притягати до відповідальності
Джерело фото - Судова влада
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Нова редакція Кодексу суддівської етики надасть можливість притягати до дисциплінарної відповідальності суддів, які зневажливо ставляться до суддівського самоврядування.

Оновлена редакція Кодексу суддівської етики, яка була презентована 9 вересня, містить нову статтю за номером 17, яка сформульована наступним чином:

«Суддя сумлінно та відповідально виконує професійні обов’язки, не пов’язані зі здійсненням правосуддя, в тому числі щодо участі у суддівському самоврядуванні».

Необхідність внесення у Кодекс суддівської етики зазначеної норми обумовлена численними проблемами, з якими стикається суддівське самоврядування в Україні.

Наприклад, розповсюдженою є проблема, коли в деяких судах тривалий час колективи суддів не можуть обрати голів судів. У непоодиноких випадках це пов’язано з тим, що деякі судді просто ігнорують вибори голів судів.

Також достатньо розповсюдженою є проблема, коли делегати, обрані на з’їзд суддів, з невідомих причин не приїжджають на з’їзд або покидають з’їзд суддів завчасно, тобто до офіційного завершення роботи з’їзду, через що на з’їздах суддів час від часу виникають проблеми з кворумом.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» детально повідомляла про нові положення Кодексу суддівської етики.

12 вересня зміни до Кодексу суддівської етики розгляне на своєму засіданні Рада суддів України.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду