Як виправити помилковий запис у трудовій книжці: поради від Держпраці

22:54, 28 червня 2024
Роботодавці зобов'язані допомагати працівникам із виправленням записів у трудових книжках.
Як виправити помилковий запис у трудовій книжці: поради від Держпраці
Джерело фото: fakty.com.ua
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Виправлення неправильних записів у трудових книжках здійснює роботодавець, де було зроблено відповідний запис. Однак, за новим місцем роботи власник або уповноважений ним орган зобов’язані надати працівнику необхідну допомогу.

Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці інформує, що згідно з Кодексом законів про працю України, облік трудової діяльності працівника ведеться в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Це визначено Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

При першому прийомі на роботу, на вимогу працівника, роботодавець зобов'язаний оформити трудову книжку не пізніше п’яти днів після початку роботи. Роботодавець також зобов'язаний вносити до трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення, звільнення, а також заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Порядок ведення трудових книжок регулюється Кабінетом Міністрів України. Згідно з пунктом 2.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої Наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 №58, у разі виявлення помилкового або неточного запису відомостей про роботу, переведення, нагородження та заохочення, виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис. Власник або уповноважений ним орган за новим місцем роботи зобов’язаний надати працівнику в цьому необхідну допомогу.

Якщо підприємство, яке зробило неправильний запис, було ліквідоване, відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою. У разі відсутності правонаступника, запис робиться організацією вищого рівня, якій було підпорядковане підприємство, а за їх відсутності – обласним архівом, держархівом м. Києва, держархівом м. Севастополя або держархівом при Раді Міністрів Криму.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Аліна Павловська
    Аліна Павловська
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Валентин Шроль
    Валентин Шроль
    суддя Київського апеляційного суду
  • Сергій Колоколов
    Сергій Колоколов
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Олег Гончарук
    Олег Гончарук
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Катерина Васильєва
    Катерина Васильєва
    суддя Святошинського районного суду міста Києва