«Укренерго» планує підвищити тариф на передачу електроенергії на 48% у 2025 році

21:26, 23 вересня 2024
Тариф на передачу електроенергії може зрости до 783,71 грн за МВтгод у 2025 році.
«Укренерго» планує підвищити тариф на передачу електроенергії на 48% у 2025 році
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

«Укренерго» пропонує збільшити тариф на передачу електроенергії у 2025 році на 48%, що підвищить його до 783,71 грн за МВтгод. Про це повідомляє галузеве видання ExPro. Для «зеленої» металургії тариф може бути встановлено на рівні 441,05 грн за МВтгод.

Остаточне рішення щодо тарифів буде ухвалено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), після проведення відкритих громадських обговорень.

За оцінками «Укренерго», майже половину витрат компанії у 2025 році складатиме виконання спеціальних обов'язків – 33,6 млрд грн із загальної суми у 77,1 млрд грн. Близько 26 млрд грн піде на покриття зобов'язань, пов'язаних із забезпеченням загальносуспільних інтересів.

Значна частина витрат пов'язана з придбанням електроенергії для компенсації технологічних витрат. На 2025 рік планується витратити на це понад 18,3 млрд грн. При цьому 77% обсягів електроенергії передбачено закуповувати за двосторонніми договорами, а 20% – на ринку «на добу наперед» за середньозваженою ціною, що зросте на 69% порівняно з 2024 роком.

Заплановане підвищення тарифів пояснюється зростанням цін на ринку електроенергії, включаючи зміни, затверджені постановою НКРЕКП у травні 2024 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Кулеша
    Лариса Кулеша
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Шейко
    Тетяна Шейко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Баргаміна
    Наталія Баргаміна
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Володимир Гребенюк
    Володимир Гребенюк
    суддя Подільського районного суду міста Києва