Від 211 тис до 1,2 млн грн — як отримати додаткові виплати у зв’язку з пораненням

21:42, 6 жовтня 2024
Розмір допомоги визначається залежно від групи інвалідності та її причинного зв’язку.
Від 211 тис до 1,2 млн грн — як отримати додаткові виплати у зв’язку з пораненням
Фото: novyny.live
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Одеський обласний ТЦК та СП нагадав, що кожен український військовослужбовець, який був поранений під час виконання бойового завдання, може розраховувати на одноразову грошову допомогу за будь-яке ушкодження здоров’я, яке призвело до втрати працездатності чи встановленню групи інвалідності. Вона може становити різний розмір, все буде залежати від висновків військово-лікарської комісії.

Її можна отримати як під час проходження служби, і вже після звільнення. Для цього треба мати висновок медико-соціальної експертної комісії з визначенням ступеня втрати працездатності та/або встановлення групи інвалідності.

Далі, якщо військовослужбовець ще проходить службу, то він подає до військової частини, чи до свого територіального центру комплектації та соціальної підтримки, якщо вже звільнений, наступні документи:

- Власноруч написану заяву про виплату одноразової грошової допомоги;

- Копію довідки про обставини травми; (видається командиром в/ч)

- Довідку МСЕК про встановлення відсотка втрати працездатності та рішення відповідної військово-медичної установи щодо визнання поранення;

- Довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності;

- Копії сторінок паспорта з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видання й місце реєстрації, документа про присвоєння ідентифікаційного номера;

Якщо ВЛК визначила, що травма, захворювання, поранення чи контузія отримані при «захисті Батьківщини» чи при «виконанні обов’язків військової служби», то одноразову грошову виплату можна отримати як при втраті працездатності, так і при встановленні групи інвалідності.

Якщо ВЛК визначила, що травма, поранення, контузія, пов’язані з «проходженням військової служби» (наприклад, нещасний випадок), то одноразову грошову допомогу можна отримати тільки в разі встановлення інвалідності. При встановленні часткової втрати працездатності у відсотках (без встановлення інвалідності) виплату не передбачено.

Розмір виплат залежно від ступеня втрати працездатності та групи інвалідності:

У випадку встановлення ступеня втрати працездатності у відсотках (без встановлення інвалідності):

Розмір допомоги визначається у відсотках, які встановлено органами МСЕК, від 70-кратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

На 1 січня календарного року відповідно до дати, зазначеної в довідці МСЕК (на 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3 028 грн).

Наприклад, 25 % × 70 × 3 028 = 52 990 грн.

У випадку встановлення групи інвалідності:

Розмір допомоги визначається залежно від групи інвалідності та її причинного зв’язку (з виконанням обов’язків військової служби, зокрема із захистом Батьківщини, чи з проходженням військової служби), виходячи з розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

У 2024 році одноразову грошову допомогу в разі встановлення інвалідності, що пов’язана із захистом Батьківщини чи виконанням обов’язків військової служби визначено в таких розмірах:

1 група інвалідності 400-кратний прожитковий мінімум (1 211 200 грн);

2 група інвалідності 300-кратний прожитковий мінімум (908 400 грн);

3 група інвалідності 250-кратний прожитковий мінімум (757 000 грн).

У 2024 році одноразову грошову допомогу у разі встановлення інвалідності, що пов’язана з проходженням військової служби визначено в таких розмірах:

1 група інвалідності 120-кратний прожитковий мінімум (363 360 грн);

2 група інвалідності 90-кратний прожитковий мінімум (272 520 грн);

3 група інвалідності 70-кратний прожитковий мінімум (211 960 грн).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва