Протягом тижня з 14 по 20 липня в Україні зареєстровали три спалахи гострих кишкових інфекцій — у Запорізькій, Івано-Франківській та Львівській областях. Загалом захворіло 70 людей, з яких 19 — діти. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.
Фахівці зауважили, що у літній період випадків захворювання на ГКІ традиційно стає більше. Тому медики закликають дотримуватись правил профілактики та звертати увагу на симптоми, які потребують якнайшвидшої консультації з лікарем.
Серед ключових заходів профілактики:
- ретельне миття рук перед їжею та після відвідування туалету;
- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
- миття овочів і фруктів чистою водою перед приготуванням;
- повна термічна обробка м’яса, риби, яєць та інших продуктів тваринного походження.
Як передаються кишкові інфекції?
Найчастіше — через вживання зараженої їжі або води, купання у забруднених водоймах, а також через брудні руки й предмети побуту.
Основні симптоми, при яких слід негайно звернутися до лікаря:
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура тіла з діареєю та блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- зменшене або відсутнє сечовипускання.
Найпоширенішими джерелами збудників залишаються готові страви, молочна продукція, кондитерські вироби, яйця, а також сире м’ясо, морепродукти та немиті овочі й фрукти. Ризики інфікування різко зростають при порушенні умов зберігання, транспортування або приготування їжі.
Як відомо, ресторатор та популярний food-блогер Міша Кацурін повідомив про випадок масового отруєння у його новому ресторані у Львові. 17 липня повідомлялося про госпіталізацію десятків осіб.
Керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталю Іванченко-Тімко повідомила, що у 45 осіб виявили сальмонельоз. Вони всі їли один і той самий десерт.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.