У ВР розробили чотири моделі майбутнього ринку землі

14:20, 17 апреля 2019
Робоча група при Комітеті ВР представила варіанти купівлі-продажу сільськогосподарських земель.
У ВР розробили чотири моделі майбутнього ринку землі
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Робоча група при Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин 10 квітня презентувала чотири варіанти запровадження ринку землі в Україні.

Зокрема, у двох варіантах пропонується поетапне відкриття ринку землі для фізичних і юридичних осіб, а у двох інших — одночасне. При цьому різниця полягає у кількості гектарів, які можна буде придбати, та етапах їх купівлі. Купити землю зможуть лише громадяни України.

«Регульований ринок і поетапне відкриття ринку землі для громадян та юридичних осіб; контрольований ринок і одночасне відкриття ринку землі для громадян та юридичних осіб; контрольований ринок і поетапне одночасне відкриття ринку землі; ліберальний ринок і одночасне відкриття ринку землі для громадян та юридичних осіб», — прокоментував старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету міністрів України Андрій Мартин.

Зокрема, у двох «етапних» варіантах пропонується надати можливість фізичним особам у перші три роки купувати максимум 20 га землі. А от для юридичних осіб етапність придбання великих площ різна. В одному варіанті юридичні особи у перші три роки зможуть придбати максимум 200 га землі, з четвертого року — максимум 500 га, а надалі — до 20 тисяч га. Інший варіант пропонує вже в перші три роки дозволити юридичним особам купувати до 500 га землі, а з четвертого року — до 20 тисяч га.

Переважне право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення надається членам сім’ї власника земельної ділянки, орендарям, власникам та користувачам суміжних земельних ділянок, а також фермерським господарствам, що знаходяться (зареєстровані) в територіальних громадах, де розташовані земельні ділянки. Окрім того, покупець матиме обов’язково документально підтверджувати легальність коштів, за які він бажає придбати земельну ділянку.

Зокрема, голосування, представників господарств показали, що більшість керівників (55%) однозначно позитивно ставляться до запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення, тоді як противників відчутно менше (28%). Підприємці-аграрії не вважають за потрібне обмежувати коло покупців сільськогосподарських земель лише фізичними особами. За цю ідею проголосували лише 31% опитаних. Важливим також є те, що 81% підприємств зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність, адже це дозволить повноцінно реалізовувати інвестиційні проекти у сільському господарстві, зокрема здійснювати меліорацію земель, а також потребуватимуть ефективного кредитування з боку банківських установ під заставу землі.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала чим відрізняються обов’язки орендаря і суборендаря земельної ділянки.

Також ми публікували інструкцію про те, як саме замовити довідку з Держгеокадастру онлайн.

 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області