У ВРП обговорили вдосконалення судового врядування та управління в Україні

12:36, 14 ноября 2019
На експертній зустрічі йшлося про ключові питання взаємодії Вищої ради правосуддя з Державною судовою адміністрацією України.
У ВРП обговорили вдосконалення судового врядування та управління в Україні
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

У Вищій раді правосуддя відбулась експертна зустріч щодо обговорення результатів дослідження у сфері суддівського врядування та адміністрування судів у контексті нового етапу судової реформи. Про це повідомляється на сайті ВРП.

Учасники зустрічі обговорили ключові питання взаємодії Вищої ради правосуддя з Державною судовою адміністрацією України, виклики та труднощі, що постають перед обома органами під час виконання повноважень.

Участь у зустрічі, що відбулась 13 листопада 2019 року у Вищій раді правосуддя, взяли представники Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-Justice) — міжнародні експерти проекту Реда Молєне, Карі Кєзілайнен, національний експерт Світлана Майструк, перекладач Сімона Тівольде, від ВРП: керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, начальник управління інформаційних технологій та захисту інформації Олександр Радченко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Оксана Лисенко, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, заступник начальника управління — завідувач відділу бюджетних відносин та аналітичної діяльності управління стратегічного планування та аналізу забезпечення діяльності системи правосуддя Юлія Лукасевич, головний спеціаліст цього відділу Катерина Давиденко.

Під час зустрічі були обговорені рекомендації, підготовлені міжнародним експертом Карі Кесілайненом  за підсумками трьох місій до України протягом 2018–2019 років.

Експерт Проекту — екс-суддя, директор департаменту судової адміністрації Міністерства юстиції Фінляндії Карі Кєзілайнен, який брав участь у розвитку судової адміністрації у Фінляндії, Боснії та Герцеговині. Протягом останніх 30 років Фінляндія втілила багаторічний план реформ судової системи країни, розпочатий у зв’язку зі вступом країни до Європейського Союзу у 1995 році. Серед основних заходів, реалізованих у країні, — оптимізація судів, впровадження ефективної системи адміністрування та бюджетування, створення ради суддів та судової адміністрації тощо.

Допомогу міжнародному короткостроковому експерту надавали міжнародний ключовий експерт Анна Адамська-Галлант, національний ключовий експерт Петро Павличенко та національні короткострокові експерти Вікторія Дейнека та Олена Овчаренко.

Рекомендації ґрунтувалися на оцінці поточної нормативно-правової бази, що регулює відносини між Вищою радою правосуддя та ДСА України, зокрема, під час реалізації бюджетних процедур та виконання бюджету.

Метою звіту є представлення рекомендацій, спрямованих на зміцнення та вдосконалення судового самоврядування та управління в Україні, у якому складність системи судового адміністрування в цілому є викликом не тільки для ВРП, але й для загальної ефективності управління.

Водночас керівник секретаріату Ради Сергій Пушкар зауважив, що наразі у секретаріаті ВРП триває унікальний проект оцінки та побудови ефективних бізнес-процесів, який може сприяти напрацюванню шляхів покращення взаємодії Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України. Він також висловив сподівання, що запропоновані експертами рекомендації будуть використані у ході правової реформи, запровадженої Президентом України Володимиром Зеленським.

С. Пушкар нагадав, що сьогодні представники ВРП входять до складу Комісії з правової реформи та працюють над новим законодавством у цій сфері.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя розглядає питання про відсторонення та призначення суддів.

Крім того, ми писали, що ВРП розглянула повідомлення судді Новоархангельського райсуду Кіровоградської області

Також відомо, що ВРП звернулась до ГПУ з приводу виявлення відеокамери у кабінеті судді.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області