Албанія планує створити Суверенну державу для поміркованої мусульманської громади

21:35, 22 вересня 2024
У Тирані планують створити карликову державу для бекташів.
Албанія планує створити Суверенну державу для поміркованої мусульманської громади
Джерело фото: more-turiv.com.ua
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

У столиці Албанії, Тирані, планується створення нової карликової держави, аналогічної Ватикану, але призначеної для поміркованої мусульманської громади бекташів. Про це повідомила газета The New York Times, посилаючись на прем'єр-міністра Албанії Еді Раму та релігійного лідера бекташів Бабу Монді.

Згідно з планами, в новій державі, що отримала назву Суверенна держава ордену Бекташі, буде дозволено вживання алкоголю, а жінкам не доведеться носити хустки — вони зможуть обирати одяг на свій розсуд. «Бог нічого не забороняє. Ось чому він дав розум», — зазначив Баба Монді.

Прем'єр Рама анонсував, що подробиці проекту будуть оголошені в найближчому майбутньому. Площа нового утворення складатиме близько десяти гектарів, де планується власна адміністрація, паспорти та кордони.

«Ми повинні берегти цей скарб – релігійну толерантність – і ніколи не сприймати її як щось само собою зрозуміле», — підкреслив Рама, додаючи, що створення цієї мікродержави має на меті показати помірковану версію ісламу, якою Албанія пишається.

Згідно з даними німецького гуманітарного проєкту Renovabis, лише 2,1% населення Албанії належить до суфійського ордену Бекташі, тоді як традиційний іслам сповідує 57% громадян. Бекташі — один з найвпливовіших суфійських орденів на Балканах та в Туреччині, який пропагує поміркований іслам, відхиляючись від традиційних норм шаріату.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Кулеша
    Лариса Кулеша
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Шейко
    Тетяна Шейко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Баргаміна
    Наталія Баргаміна
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Володимир Гребенюк
    Володимир Гребенюк
    суддя Подільського районного суду міста Києва