Організатор корупційного злочину зможе уникнути перспективи в’язниці за умови викриття іншого організатора – законопроект

08:20, 19 вересня 2024
Розмір штрафу для корупціонерів у разі прийняття законопроекту про угоди зі слідством буде становити від 340 тисяч грн до 102 млн грн.
Організатор корупційного злочину зможе уникнути перспективи в’язниці за умови викриття іншого організатора – законопроект
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

До Верховної Ради внесли нову версію законопроекту про звільнення від перспективи тюрми підозрюваних чи обвинувачених у корупції осіб шляхом укладення угод зі слідством. Якщо попередній законопроект 11340 дістав багато критики громадськості, то цей проект отримав схвалення від громадських антикорупційних організацій. Також, як раніше пояснювала голова Комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, новий механізм угод зі слідством — це зобов'язання перед ЄС, від виконання якого залежить отримання щонайменше 350 мільйонів євро фінансової допомоги у бюджет. 

Отже, новий законопроект 12039 зареєстрували у парламенті 17 вересня народні депутати Давид Арахамія, Анастасія Радіна, Олександра Устінова, Сергій Іонушас та інші.

Автори нового законопроекту пропонують, щоб угоду зі слідством міг укласти навіть організатор корупційного злочину.

А саме така угода з організатором може бути укладена у разі сукупності двох умов:

  • викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи чи осіб у вчиненні корупції, та якщо інформація щодо вчинення корупції буде підтверджена доказами, і за умови повного або часткового відшкодування організатором завданого збитку або заподіяної шкоди – якщо такі збитки або шкода були завдані (ця нова підстава укладення угоди буде визначена у п. 2 ч. 4 ст. 469);
  • та за умови викриття ним іншого організатора корупційного кримінального правопорушення або кримінального правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Також проектом пропонується доповнити ч. 3 статті 53 Кримінального кодексу нормами, які передбачають, що додаткове покарання у виді штрафу може бути призначене у разі, коли воно не передбачено в санкції статті, виключно у випадку затвердження судом угоди про визнання винуватості у корупції.

Як пропонують автори, розмір штрафу для корупціонерів буде визначатися судом у таких межах:

  • від 340 000 грн до 2 040 000 грн – у разі вчинення нетяжкого злочину;
  • від 2 040 000 грн до 4 590 000 грн – у разі вчинення тяжкого злочину;
  • від 4 590 000 грн до 102 000 000 грн - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Крім того, законопроектом передбачено внести зміни до статті 65 КК та доповнити Кримінальний кодекс статтею про можливість призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом, у випадках укладання угоди про визнання винуватості щодо корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією.

Нижче наводимо порівняльну таблицю змін.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Валентина Луганська
    Валентина Луганська
    суддя Луганського апеляційного суду
  • Леся Федорак
    Леся Федорак
    суддя Вищого антикорупційного суду
  • Зоя Плеханова
    Зоя Плеханова
    суддя Закарпатського окружного адміністративного суду