Чотири країни подають позов до Міжнародного суду проти Талібану через дискримінацію жінок

21:57, 26 вересня 2024
Міжнародний суд ООН розгляне позов проти Талібану через порушення прав жінок.
Чотири країни подають позов до Міжнародного суду проти Талібану через дискримінацію жінок
Джерело фото: Reuters
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Канада, Австралія, Німеччина та Нідерланди ініціюють позов до Міжнародного суду ООН проти руху «Талібан» через системну дискримінацію жінок в Афганістані. Про це повідомляє The Guardian.

Цей позов стане першим випадком, коли Міжнародний суд ООН у Гаазі розглядатиме міждержавну суперечку, пов’язану з гендерною дискримінацією. Позов буде подано відповідно до Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку Афганістан ратифікував у 2003 році, ще до повернення «Талібану» до влади.

Афганістану буде надано шість місяців для відповіді на позов, після чого Міжнародний суд ООН проведе слухання та, ймовірно, запропонує тимчасові заходи. Країни-ініціатори позову відкриті до переговорів з «Талібаном» для припинення дискримінації жінок, проте, якщо результати не будуть позитивними, судові розгляди триватимуть.

Навіть у разі відмови «Талібану» визнати повноваження суду, його рішення може вплинути на інші держави, що прагнуть нормалізувати дипломатичні відносини з талібами. Водночас існують побоювання, що під час переговорів ООН з «Талібаном» питання прав жінок може бути виключено з порядку денного, аби забезпечити участь талібів у діалозі.

Нагадаємо, що «Талібан» нещодавно заборонив афганським жінкам відвідувати популярний національний парк, а також ухвалив нові правила, згідно з якими жінки зобов’язані покривати своє тіло у громадських місцях, включаючи обличчя, щоб «не спокушати себе та інших».

Раніше ми писали, що суд Франції визнав, що всі афганські жінки мають право на статус біженця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва