Хотіли захопити будівлю Верховної Ради: СБУ затримала групу людей, яка готувала провокації в Києві

09:56, 1 липня 2024
30 червня групу громадських «активістів» планувала зібрати «віче», «зайти у Верховну Раду» і «усунути від виконання обов’язків» керівництво держави.
Хотіли захопити будівлю Верховної Ради: СБУ затримала групу людей, яка готувала провокації в Києві
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

У Києві викрили групу громадських «активістів», які готували низку провокацій після Дня Конституції, на 30 червня. Провокатори, зокрема, хотіли захопити будівлю Верховної Ради. Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, групу очолював співзасновник однієї з громадських організацій.

Так, під виглядом проведення так званого «віче» зловмисники планували оголосити про «усунення від влади» чинного військово-політичного керівництва України.

Потім вони сподівалися захопити будівлю Верховної Ради та заблокувати її роботу.

Аби зібрати людей, організатори мали влаштувати в центрі столиці нібито мирне зібрання. Але більшість учасників заходу хотіли використати «втемну» – не розкриваючи їм справжні наміри щодо провокацій, — вказали в СБУ.

Зазначається, що інформацію про «заворушення» зловмисники планували поширювати через вітчизняні та іноземні інформресурси. «Таким чином сподівалися розхитати суспільно-політичну ситуацію всередині нашої держави, що зіграло б на користь рф», — підкреслили в Службі.

Для того, щоб реалізувати злочинний задум, головний організатор залучив декількох спільників – представників громадських організацій з Києва, Дніпра та інших регіонів.

Для конспірації вони комунікували між собою в різних месенджерах, а якщо зустрічалися, то невеликими групами по три особи.

СБУ викрила протиправні наміри фігурантів, задокументувала їхню підривну діяльність і затримала організаторів.

Під час обшуків у помешканнях провокаторів виявлено:

  • зброю та боєприпаси;
  • мобільні телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинних дій.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за чч. 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії та заклики до дій, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Затриманим обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день